NÄRKES ENERGIFÖRENING  

Hem | Vilka är vi  | Vad kan vi erbjuda | Evenemangskalender | Nyheter | Länkar | Solvärme | Solkraft | Debatt inlägg energi

från:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/usel-nuon-affar-i-gott-sallskap_7927564.svd



Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson medger att köpet av Nuon 2009 i efterskott visat sig vara dålig, läs mer här. Vattenfalls överpris är bara ett i mängden av felbedömningar som gjordes då vad gäller värderingen av elproduktion baserad på gas, menar han och får medhåll av flera analytiker.

Det är inte bara Vattenfall. Många andra bolag har gjort stora investeringar i samma sektor runtom i Europa som har blivit i stort sett olönsamma, säger Andreas Kindahl, kreditanalytiker på Standard & Poor's (S & P) till TT.

– Man kan i efterhand säga att det var en olycklig tajming i köpet av Nuon. Men detta är ett problem som hela industrin brottas med. Det har blivit större nedskrivningar än väntat för hela gasindustrin, tillägger han.



Nuon värderades till cirka 9,7 gånger rörelseresultatet (ebitda) vid Vattenfalls köp. Konkurrenten RWE betalade strax före affären 9,6 gånger ebitda för den holländska Nuon-konkurrenten Essent.

Kollapsen för systemet för handel för utsläppsrätter, som skulle göra gasanläggningar mer lönsamma, är en viktig faktor att ta med i beräkningen, enligt Kindahl.

– Antalet utsläppsrätter överstiger med råge efterfrågan. Vi räknade då med priser på cirka 20 euro per ton, men nu ligger de på 5—6 euro per ton.

TT: Fanns det inga varningssignaler?

– Det var svårt att förutse hur det skulle bli, även om det fanns tecken redan då. Elpriserna var på väg ned på grund av den svagare konjunkturen och det fanns redan då en press nedåt på gasmarginalerna. Men ingen trodde att det skulle bli så dramatiskt som det sedan blev.

S & P sänkte Vattenfalls kreditbetyg till A-minus för drygt ett år sedan, men betyget är i dagsläget stabilt enligt Kindahl.

– Vattenfall har vidtagit de åtgärder vi väntat oss, med ett ambitiöst program för besparingar. Och de har gjort avyttringar, faktiskt till ganska bra priser, som stärker lönsamheten.

Jakob Magnussen, analytiker på Danske Bank håller med om att det var svårt att 2009 förutse hur dåligt förvärvet skulle bli även om han redan då tyckte att priset var högt.

Jag sade redan 2009 att priset på Nuon var något för högt jämfört med liknande affärer i kraftsektorn. Men det gick inte att se att affären skulle bli så här mycket sämre än väntat, säger han.

Förklaringen är ett prisras på kol och utsläppsrätter, som tryckt ned värdet på Nuons gasanläggningar.

Ett dussin liknande stora affärer ägde rum under 2003—2008, däribland den tyska Vattenfall-konkurrenten RWE:s förvärv av holländska Essent.

– Det var en flod av förvärv och fusioner. Hållningen var att storleken var en viktig konkurrensfaktor. I dag skriver alla ned värdet på gastillgångarna, alla stora kraftkoncerner. Ingen kunde förutse det, säger Magnussen.

Med dagens låga koldioxidpriser, till stor del förklarade av politiska beslut, är det enligt Magnussen bara i lägen där efterfrågan når toppar som det är lönsamt att framställa el med gas.

– Detta kunde inte ha förutsetts när Vattenfall köpte Nuon.

Samtidigt möter S-ledaren statsministerns kritik från måndagen. Reinfeldt krävde då att Stefan Löfven redovisar hur han kommit fram till att 97 miljarder kronor gått förlorade i Nuonaffären.

– Det där är bara ett löjligt stickspår, svarar Löfven.

– Han kan bolla tillbaka frågor till mig, men han kommer inte undan ansvaret. Svenska folket behöver få veta hur regeringen kom fram till att det var bra med denna 97 miljarders affär.

TT: Men det är inte så att 97 miljarder gått förlorade?

– Du, jag köpte en Renault för länge sedan och det var en mycket dålig affär. Det anser jag vara bortkastade pengar för det var ett måndagsexemplar. Nu har man skrivit ned 15 miljarder och vi vet inte hur mycket nedskrivningarna slutar på.

– 15 miljarder är väldigt mycket pengar som kunde gjort nytta på annat sätt, säger Löfven som i intervjuer kritiserat regeringen för att ha "kastat bort" 97 miljarder av skattebetalarnas pengar.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN